Sodelovanje na natečaju Javnega podjetja Ljubljanski potniški promet v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana, razpisanega v okviru Evropskega tedna mobilnosti 2013 za izdelavo kratkih filmov v slovenskem in angleškem jeziku

Učenci iz skupine devetošolcev OŠ Bičevje so se pod mentorstvom Bernarde Avsenik in Milene Zrimšek Košorog odzvali na razpis “Zapeljati se z busom LPP je “cool”!”, ki ga je v okviru Evropskega tedna mobilnosti 2013, ki je potekal pod naslovom »Vaš korak za čistejši zrak«, razpisalo Javno podjetje Ljubljanski potniški promet v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana.

Organizatorji so želeli povabiti mlade osnovnošolce iz Ljubljane in okolice k raziskovanju tem, ki promovirajo najboljše storitve javnega potniškega prometa v prestolnici in njeni okolici ter posledično seznanjajo o storitvah potnike in potencialne potnike ter tako spodbujajo uporabo mestnih in integriranih linij LPP.

Učencem so bile na voljo naslednje teme:

  • Ali te lahko zapeljem? (Urbanomati, sheme linij, vozni redi LPP)
  • Busbonton (Varno na bus)
  • Katera linija je prava? (Sistemi za načrtovanje potovanja z LPP kot na primer Načrtovanje z Google zemljevidi)
  • Ne skrbite. Domov pridem z busom. (Sistemi za napovedovanje prihodov avtobusov)
  • Potujem v Ljubljano (Integrirane linije LPP)
  • Družba, družabnost, mobilnost (Kavalir)
  •  Čist mobilen sem (LPP na mobilnih telefonih)

Da bi izbrane teme čim bolje predstavili javnosti in uporabili možnosti in priložnosti, ki jih nudijo elektronski mediji, so učenci OŠ Bičevje izdelali 7 kratkih igranih in animiranih filmov v slovenskem in angleškem jeziku. Glavno snemanje je potekalo 30.11.2014 v času delovne sobote na temo medgeneracijskega povezovanja. Krajša snemanja so bila izvedena v popoldanskih urah. Nekateri učenci so filme v sodelovanju  z mentoricama zmontirali sami, večji del filmov pa je zmontiral učenec 9. razreda.

Skupina devetošolcev OŠ Bičevje je po mnenju tričlanske ocenjevalne komisije izdelala najboljše filme in najbolj kakovostno posredovala informacije ter seznanila uporabnike o storitvah v povezavi s trajnostno mobilnostjo, hkrati pa pozvala k uporabi javnega potniškega prometa LPP in nagovorila večje število bralcev in tako zmagala na natečaju.

Direktor LPP Peter Horvat in podžupanja Mestne občine Ljubljana Jelka Žekar sta učencem in mentoricama Bernardi Avsenik in Mileni Zrimšek Košorog čestitala in jim podelila nagrado – ček za nagradni izlet v razdalji 500 kilometrov. Nagrado so izkoristili za enodnevni izlet na Plitvička jezera in ogled trdnjave ter mesta Senj in kopanje v morju.

Kratki filmi so se predvajali na ekranih avtobusnega mestnega prometa(GEM) od 11.-16. 6.2014. Predvajani bodo še v poletnih mesecih brez terminskega plana. Filmi bodo na mestnih avtobusih ponovno predvajani v času Evropskega tedna mobilnosti med 16.9. in 22.9. 2014.

Mentorici:Bernardka Avsenik, učiteljica angleščine, Milena Zrimšek Košorog, učiteljica razrednega pouka

Ljubljana, 24.6.2014