Alergeni

OZNAČEVANJE  ALERGENOV  NA  ŽIVILIH

Na osnovi Uredbe o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom ( Uradni list EU, št. 1169/2011 ) in Uredbe o izvajanju uredbe  (EU)  o zagotavljanju informacij  o živilih potrošnikom ( Uradni list RS, št.  6/ 14 )  Osnova šola Bičevje obvešča javnost o zagotavljanju varnosti živil, ki se uporabljajo v šoli.

Jedi na jedilniku lahko vsebujejo snovi ali proizvode, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost in so navedeni v Prilogi II Uredbe o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom ( Uradni list EU, št. 1169/2011).

SNOVI ALI PROIZVODI, KI POVZROČAJO ALERGIJE ALI PREOBČUTLJIVOSTI (Priloga II Uredbe o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom):

1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen:

(a) glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo ( 1 );

(b) maltodekstrinov na osnovi pšenice ( 1 );

(c) glukoznih sirupov na osnovi ječmena;

(d) žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

2. raki in proizvodi iz njih;

3. jajca in proizvodi iz njih;

4. ribe in proizvodi iz njih, razen:

(a) ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide;

(b) ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina;

5. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;

6. zrnje soje in proizvodi iz njega, razen:

(a) popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob ( 1 );

(b) naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfatokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferol sukcinata iz soje;

(c) rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;

(d) rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja;

7. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo), razen:

(a) sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

(b) laktitola;

8. oreški, in sicer mandlji (Amygdalus communis L.),lešniki(Corylus avellana), orehi(Juglans regia), indijski oreščki(Anacardium occidentale), ameriški orehi(Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), brazilski oreščki(Bertholletia excelsa), pistacija(Pistacia vera), makadamija ali orehi Queensland (Macadamia ternifolia) ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

9. listna zelena in proizvodi iz nje;

10. gorčično seme in proizvodi iz njega;

11. sezamovo seme in proizvodi iz njega;

12. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO 2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu znavodili proizvajalcev;

13. volčji bob in proizvodi iz njega;

V skladu z okrožnico ministrstva za kmetijstvo in okolje, bo tudi naša šola oblikovala jedilnike skladno z navodili označevanja. Jedilnik bo objavljen elektronsko (na spletni strani šole) in v pisni obliki (v šolski jedilnici).Priloga II velja kot sestavni del  jedilnika šole.

Označevanje alergenov na jedilnem listu bo v decembru in januarju opisno (npr.: mlečni zdrob (vsebuje gluten, mleko),od februarja 2015 naprej pa z nadpisano zaporedno številko alergena* iz Priloge II oz. legende na jedilniku (npr. mlečni zdrob *1,7).

Dietne obroke za učence se pripravlja ločeno na osnovi zdravniškega potrdila uradne medicine in v skladu z internimi navodili šole.