Podnebni šolski štrajk je globalni projekt, ki ga je sprožila švedska najstniška okoljska aktivistka Greta Thunberg, sedaj pa po svetu že deset tisoče mladih od političnih voditeljev zahteva podnebno pravičnost. Mladi tedensko protestirajo med drugim v Nemčiji, Švici, Avstriji, Indiji, Kanadi, Ameriki, Avstraliji, Ugandi, Turčiji in Italiji. Protestom se v velikem številu pridružujejo tudi učitelji in zahtevajo uvedbo podnebne izobrazbe v učne načrte.

15. marca 2019 se bo globalnemu dnevu podnebnih protestov mladih na pobudo skupine Mladi za socialno pravičnost pridružila tudi Slovenija. Razmišljajo:

»/…/kako naj bi mi na mrtvem planetu z odliko opravljen strokovni izpit, matura ali diploma sploh koristili? Na planetu, na katerem bodo ogromna območja zaradi podnebnih sprememb in drugih okoljskih katastrof poplavljena, požgana in nasploh neprimerna za življenje človeka, je mirno in udobno življenje čista utopija. Uničevanje naše prihodnosti je posledica današnjih odločitev politikov doma in v tujini. Za dejanja, za katera nismo krivi nič, bomo plačevali visok davek. Le skupaj, dobro povezani lahko dosežemo prepotrebne spremembe v pozitivno smer«.

Če se bo globalna povprečna temperatura zvišala na več kot 1,5 °C nad temperaturo iz predindustrijskega obdobja, bodo posledice nepopravljive.

Na OŠ Bičevje si bomo ob 11.20 ogledali tematski video, nato pa na šolskem igrišču izrazili protest proti neukrepanju zoper podnebne spremembe.