V času elektronskih medijev, kratkih sporočil in bralnikov se kaj hitro zgodi, da pozabimo na knjige. Tiste s trdimi platnicami, prav posebnim vonjem in zgodbami, ki nas popeljejo nekam daleč stran.

April je za ljubitelje knjig prav poseben mesec, saj praznujejo kar dvakrat. Mednarodni dan knjig za otroke, 2. april, nagovarja mlade bralce, svetovni dan knjige, 23. april, pa spodbuja ljubezen do branja pri bralcih vseh starosti.

Ob svetovnem dnevu knjige letos že šesto leto zapored poteka mednarodni projekt Noč knjige, ki se odvija tudi v več kot 150 krajih po Sloveniji. Na naši šoli smo se projektu pridružili že na samem začetku. Tokrat smo nekoliko pohiteli in Noč knjige izpeljali že v četrtek, 18. aprila.

Po uvodu v našo skupno bralno noč se nam je pridružila pisateljica Nika Kovač, avtorica knjige Pogumne punce, ki je bila rdeča nit letošnjega dogodka. Pisateljica je o knjigi povedala: “Na policah svetovnih založb se je v zadnjem letu pojavilo veliko knjig z življenjskimi zgodbami žensk, ki so spreminjale svoje skupnosti in svet. Zdelo se mi je pomembno, da tudi v Sloveniji dobimo takšno knjigo. Knjiga Pogumne punce je nastala z namenom preseganja stereotipnih spolnih vlog; dekletom smo želeli pokazati, da zmorejo marsikaj in da smo najmočnejši, ko za dobro stvar stopimo skupaj.” V pogovoru smo izvedeli, kako je knjiga nastajala, kdo ji je pri tem pomagal, kje je našla navdih, pa tudi, kaj rada počne, katera je njena najljubša knjiga in kakšni so njeni načrti za prihodnost. Odgovorila je na številna vprašanja naših radovednežev, potem pa odhitela novim obveznostim naproti.

Tako kot je tradicionalna Noč knjige, je na našem dogodku tradicionalna tudi skupna večerja. Vsak udeleženec pripravi svojo kulinarično poslastico, ki jo najprej predstavi, nato pa deli z drugimi. Tudi letos ni bilo nič drugače.

V drugem delu smo spoznali nekaj zgodb iz že omenjene knjige Pogumne punce, nato pa je sledila delavnica na temo izjemnosti. Učenci so razmišljali, v čem so oni sami izjemni ali si taki še želijo postati. Ogledali smo si kratke filme o posameznikih, ki so vsak na svoj način posebni in se pogovarjali o podobnostih in razlikah med njimi. Za zaključek je vsaka skupina predstavila, katere so tiste lastnosti, ki nekoga naredijo izjemnega, zakaj so potrebne ravno te lastnosti in v katera področja bi bilo v prihodnosti smiselno usmeriti naša prizadevanja za boljši svet.

Večer se je medtem že prevesil v noč, ugasnili smo luči in se ob svetlobi svetilk potopili vsak v svojo zgodbo. Knjige smo odložili šele takrat, ko nas je premagal spanec.

Še ena Noč knjige je uspešno za nami. Do prihodnje bomo skušali dokazati, da je vsak od nas pogumen, poseben in zmore doseči izjemne stvari.

Organizatorke in izvajalke: Bernarda Avsenik, Alenka Gnezda, Olga Omejc, Tina Svetičič