Dobro jutro!

Še petek oddelamo, potem pa sledi zaslužen vikend.

Danes imamo na urniku najprej MATEMATIKO, NIT, ŠPORT IN DRUŽBO. Ne pozabite pogledati pod zavihek ANGLEŠČINA.

MATEMATIKA

Danes kot ponavadi ob petkih. Samo vadimo, utrjujemo znanje in razmigamo možgančke z znanimi nalogami. Reši stran 38 (5. nalogo si že včeraj) in 39.

IZZIV:

Če ti je dolgčas in želiš še malo izzvati možgančke, preberi besedilo o dirkah Formule 1. Bi lahko v zvezi s to temo pripravil/a eno »mini raziskavo«? Morda raziskal/a število tekem na posamezno leto ali primerjavo med povprečnimi hitrostmi dirkalnih avtomobilov od leta 1950 do danes? Bi lahko zbral/a podatke v razpredelnici in naredil/a stolpčni ali vrstični prikaz?  Če se lotiš izziva, mi pošlji izdelek.

NARAVOSLOVJE IN TEHNIKA

Danes reši nalogo 16. To ne bo pretežko.

Nato naredi DEŽ V KOZARCU. Na strani 90 je pri nalogi 18 pojasnjen postopek. Če doma nimaš potrebnih pripomočkov, lahko izdelavo izpustiš, vseeno se da rešiti naloge.

Preberi si tudi besedilo o kroženju vode v naravi na strani 91. To že poznaš iz preteklih let, vendar bodi pozoren/pozorna na »naravoslovne besede«.

ŠPORT

Danes dajem vikend nalogo. Razmisli, kako bi se lahko kakšno od znanih iger (družabnih, športnih…) priredilo, da bi se jo lahko igralo doma. En primer je na primer košarka z žogo iz časopisnega papirja ter praznim košem za perilo. Igra je preprosta. Vsak igralec ima 5 poskusov metanja časopisne žoge v koš za perilo. Vsak zadet koš šteje točko. Vsi igralci seveda mečejo z enake razdalje.

Če se spomniš kakšne zanimive igre, jo podeli z ostalimi tako, da pošlješ opis igre meni na e-mail naslov, jaz pa bom tvojo igro posredovala vsem sošolcem.

DRUŽBA

Preberi si o organiziranosti Slovenije na strani 87.

Na povezavi si oglej video o nedavnih dogodkih v zvezi z vlado in vladajočimi strankami v parlamentu. Na enostaven način ti razloži, kaj se je dogajalo in kako se v vladi sprejemajo odločitve.