Ne predstavljam si dneva brez vode. Ko so nam v šoli povedali za ta projekt, sem se zgrozila ob misli, da doma ne bi imeli tekoče, tople in čiste vode iz pipe.

Kako bi se počutili vi, če ne bi imeli vode in bi vas diskriminirali, otroci pa bi jokali zaradi žeje in različnih bolezni? Verjetno ne najbolje… Ko sem gledala posnetke Romov in poslušala prispevek, v katerem so nam razlagali o njihovem težkem življenju in kazali njihove domove, ki so bili umazani in so komaj stali na mestu, sem se počutila jezno, nemočno in žalostno obenem. Vsak dan morajo prehoditi kilometre do pipe ali potoka, da si napolnijo posode z vodo. In tu govorimo o mrzli vodi, nekatere vode pa so poleg tega še okužene in tako lahko cele družine zbolijo. Ste se kdaj spraševali, zakaj nekateri ljudje smrdijo? Zgražali ste se, verjetno. Vendar nekateri nimajo niti vode za umivanje, saj jim je ta omejena na minimalno količino na dan. Tako veččlanske družine porabijo vodo že za žejo in kuho, za ostale potrebe jim ne ostane več.

Zato vam polagam roko na srce, da stopite z nami proti tej grozoti. Pomagate že s tem, da človeka, ki ga vidite in je prikrajšan zaradi pomanjkanja vode, ne žalite, temveč mu s prijazno gesto ali steklenico vode polepšajte dan.

Rebeka Viki Ključevšek