2. nagrada za fotografijo na MEDNARODNEM INSTAGRAM NATEČAJU IZZA ZIDOV/OBSERVING WALLS 1989–2019 učenkama 8. a pod mentorstvom Bernarde Avsenik

Med 321 fotografijami, ki so s celega sveta prispele na mednarodni natečaj Zidovi/Walls, je bila kot 2. najboljša izbrana fotografija dveh učenk 8. a OŠ Bičevje s podnapisom Roman walls couldn’t protect the Romans, present-day walls can’t protect us/Rimski zidovi niso mogli zaščititi Rimljanov, današnji zidovi ne morejo
zaščititi nas. 

Fotografija bo razstavljena na razstavi Zidovi/Walls v Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani in bo na ogled od 13. 6. do 18. 8. 2019, nato se seli v Berlin, v prostore Fundacije Berlinski zid, in nato v Sarajevo, v Muzej zgodovine BiH.

Več: 

Trideset let po padcu berlinskega zidu lahko vidimo, da procesi demokratizacije in združevanja Evrope, ki so bili oznanjeni v zgodovinskem letu 1989, niso v celoti dosegli svojih ciljev. Čeprav je padlo mnogo zidov, so namesto njih zrasli novi; nekateri še vedno globoko vznemirjajo našo družbo.

Projekt IZZA ZIDOV/OBSERVING WALLS 1989-2019, pod okriljem programa Evropa za državljane – Evropski spomin, združuje partnerje iz Slovenije, Nemčije, BiH in Italije. Nudi premišljevanje na temo zidu, ki se razume kot fizična realnost in duševna meja v treh evropskih mestih: v Berlinu, Gorici in Sarajevu. Izhodišče projekta je postavljeno v razumevanje padcev meja v Evropi po drugi svetovni vojni, s posebnim poudarkom na mejah v urbanih okoljih. Obenem pa zastavlja vprašanje, ali so zidovi po Evropi leta 1989 izginili.

Hkrati s projektom poteka tudi MEDNARODNI INSTAGRAM NATEČAJ kot ena glavnih aktivnosti, ki bo gradila arhiv podob zidov in meja v sodobni družbi. Natečaj je odprt za vse, še posebej pa je namenjen mladim.

S klikom na fotografijo se prikaže celotna slika.

 

 

 

Bernarda Avsenik