Bernarda Avsenik in Alenka Fajfar Gnezda sta s skupino učencev priseljencev, ki obiskujejo OŠ Bičevje, ob koncu šolskega leta 2012-13 posneli kratki dokumentarni film z naslovom »We all make the world beautiful«. Film je konec leta 2013 prejel 1. nagrado za kratki dokumentarni film v okviru Festivala človekovih pravic na Dunaju (pod okriljem OZN) in nagrado Amnesty International Slovenije za najboljši kratki dokumentarni film na temo strpnosti na Festivalu dokumentarnega filma 2014 v Ljubljani. Predvajan je bil na obeh festivalih in tudi na Festivalu migrantskega filma 2014 v Ljubljani.

Učenci in mentorici so se udeležili sprejema pri županu MOL Zoranu Jankoviću, ki jim je čestital za dosežek in poskrbel za objave v medijih. Čestitke so prihajale tudi s strani predsednika države, ministra za zunanje zadeve, ministra za izobraževanje, znanost in šport in drugih pomembnih institucij.

Film se je na povabilo MZZ predvajal tudi na okrogli mizi po zaključku 24. nacionalnega otroškega parlamenta z naslovom »Prihodnost naše družbe – pogledi otrok in mladostnikov na razvoj sveta«. Učenci in mentorici so bili povabljeni na dogodek, ki se je odvijal ob 25. obletnici sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah. Udeležili so se ga tudi predstavniki iz tujine (posebna predstavnica generalnega sekretarja OZN za nasilje nad otroki).

we-all-make-the-world-beautiful0004we-all-make-the-world-beautiful0001

 

O filmu “We all make the world beautiful”

Leta 1990 je bila sprejeta, uradno pa je v veljavo stopila 1. julija 2003, mednarodna Konvencija o varstvu pravic priseljenih delavcev in njihovih družinskih članov in ta zagotavlja osnovne človekove pravice.

Ob prihodu v Slovenijo otrokom priseljencev največjo težavo predstavljata jezikovna in kulturna različnost. Nepoznavanje jezika in različen vrednostni sistem sta najmočnejša dejavnika, ki pomembno vplivata na otrokove prve dni v šoli. Dejstvo je, da se mora otrok kar najhitreje naučiti slovenskega jezika, saj brez tega znanja sporazumevanje v družbi ni mogoče.

Šola tukaj igra posebno pomembno vlogo. Mora spodbujati strpnost, večkulturnost, razumevanje, sodelovanje, spoštovanje in udejanjanje otrokovih pravic in dolžnosti, ki iz tega izhajajo, kar pomeni da mora šola pri razvoju identitete učencem dopuščati dovolj prostora, da se sami odločijo, ali bodo svojo osebnost razvijali na temelju svoje kulture, kulture države, v kateri živijo, ali pa se bodo usmerili bikulturno.

Otroku naj šola ponudi prostor, kjer je prvenstveno lahko tak, kakršen je, kjer ga nihče zaradi njegove kulturne različnosti ne ocenjuje ali celo zaničuje. Prav je, da ponudi dodatno učenje slovenščine in tistih veščin, ki bodo otrokom pomagale uveljaviti njihove pravice ter jih postaviti v aktivno vlogo, da bodo sami lahko kos številnim dodatnim zahtevam, ki so posledica tudi njihovega statusa. Vedno bolj smo prepričani, da ravno tukaj, na tem področju, delamo na naši šoli še posebej dobro.

S kamero smo tako zabeležili tisto, kar smo.

Film je bil posnet z namenom, da se sliši glas otrok, katerih starši so se priselili v Slovenijo iz različnih držav sveta. Otroci so z nami delili svoje izkušnje z željo, da bi jim njihove začetne težave olajšali z večjo mero pozitivnega sprejemanja njihove drugačnosti. Izrečene misli pa kažejo, da se ni lahko vključiti v novo okolje. Mladi so želeli opozoriti širšo javnost, naj se v vseh državah sveta pomaga migrantom in njihovim otrokom.

Film sporoča, da je ravno multikulturnost to, kar bogati svet in mu daje večjo kvaliteto.

Junija 2013 smo se prijavili na Mladinski natečaj kratkih filmov o človekovih pravicah 2013 na Austrian Film Festival on Human Rights 2013. Organizatorji vsakoletnega filmskega festivala o človekovih pravicah “This Human World” so vabili k sodelovanju mlade iz Avstrije, Madžarske, Slovaške, Slovenije in Švice. Natečaj je potekal pod okriljem Informacijske službe Združenih narodov (UNIS) na Dunaju in Urada Visokega komisarja ZN za begunce (UNHCR) v Avstriji ter ob podpori Avstrijskega zveznega ministrstva za izobraževanje, umetnost in kulturo.

Mlade med 10 in 20 letom so povabili k ustvarjanju kratkih filmov na temo”Splošne deklaracije človekovih pravic”. S tem bi mladi poleg povečane osveščenosti glede človekovih pravic imeli priložnost, da se lotijo reševanja različnih družbenih problemov prek filmskega jezika.

Na natečaj je prispelo nekaj več kot 90 filmov, po prvem pregledu pa so jih v tekmovalni del uvrstili 70. Žirijo festivala “This Human World” so sestavljali priznani avstrijski filmski ustvarjalci, režiserji in igralci in odločili so, da si prav naš film We All Make The World Beautiful v kategoriji dokumentarnih kratkih filmov zasluži prvo nagrado.

Slavnostna ceremonija ob podelitvi visokega priznanja za naše delo je bila 19. 11. 2013 v prostorih UNIS (United Nations Information Service) na Dunaju. Po uvodnem pozdravnem nagovoru direktorja UNIS Vienna, g. Janosa Tisovszkyja, je spregovorila ga. Ruth Schöffl, ambasadorka Urada visokega komisarja ZN za begunce (UNHCR) v Avstriji in ga. Annabel Müller, odgovorna za This Human World Festival (THW) šolski projekt (UNODC).

Slovenska veleposlanica na Stalnem predstavništvu RS pri OZN, OVSE in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju, ambasadorka mag. Blanka Jamnišek, pa je mladim ustvarjalcem, učencem OŠ Bičevje (Nataliji Alitović, Medini Begić, Amini Begić, Lini Chen, Chenyun Lin, Artu Millakuju, Lisu Millakuju, Belminu Mržljaku, Viktorju Omanu, Sevim Salifoski in Vanesi Zidi) in njihovima mentoricama Alenki Fajfar Gnezda in Bernardki Avsenik slavnostno predala visoko nagrado.

Le uro kasneje pa je ambasadorka RS na Stalnem predstavništvu RS pri OZN, OVSE in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju, mag. Blanka Jamnišek, odprla slovensko razstavo “Naše pravice” v avli VIC (Vienna International Centre).

Desetega decembra, ko obeležujemo svetovni dan človekovih pravic, in se bodo tudi po Sloveniji pripravljale prireditve z namenom, da bi vsi organi družbe in posamezniki razvijali spoštovanje človekovih pravic in svoboščin ter zagotovili njihovo splošno priznanje in spoštovanje, pričakujemo v Ljubljani obisk direktorja UNIS Vienna, g. Janosa Tisovszkyja. Prisoten bo na enem izmed dogodkov in zaprosil nas je, da bi ob tej priložnosti tudi širši slovenski in mednarodni javnosti predstavili zmagovalni film in njegove ustvarjalce. Že ob našem obisku na Dunaju je gospod Tiszovszky izrazil pričakovanje in željo, da bi ta film s svojim neposrednim sporočilom moralo videti čim več otrok slovenskih šol in vrstnikov širom po svetu.

Mentorici: Alenka Fajfar Gnezda in Bernardka Avsenik
Mirjam Stanonik, ravnateljica