Humanitarne akcije

Šolska skupnost se v sodelovanju s šolsko zadrugo ukvarja s humanitarno dejavnostjo na šoli in sicer z dobrodelnimi prireditvami. Z denarjem, ki ga zberemo, pomagamo socialno ogroženim učencem naše šole (tabori oz. šole v naravi). Dobrodelne prireditve so najrazličnejših vrst – od sejmov, plesov, pa do zbiralnih akcij papirja ipd. Trudimo se, da bi na tak način že omenjenim otrokom naredili šolo čim bolj prijazno in jim omogočili enake možnosti kot drugim otrokom!

 

HUMANITARNI DOGODEK 2007

Letos smo na šoli organizirali velik humanitarni dogodek. Prireditev smo pripravili mladi iz OŠ Bičevje ter mladi iz Amnesty International Slovenija. Amnesty International je mednarodna organizacija, ki se bori za pravice ljudi po celem svetu. Zbirali smo sredstva za otroke, ki so ostali brez staršev, saj jim jih je vzela tako imenovana kuga 20. stoletja, AIDS. Spolno prenesljiva bolezen AIDS je velik problem po celem svetu, saj s tem, ko AIDS ubije starše ubije tudi otroštvo, zato je Unicef organiziral mednarodno akcijo Združeni za otroke Združeni proti AIDSu, kjer smo prodajali zapestnice in z izkupičkom pomagali tem otrokom. Akcija kapljica vode pa je namenjena otrokom po celem svetu, ker zaradi onesnažene vode in pomanjkanja osnovnih sanitarij vsak dan umre več kot 4.000 otrok. Z nakupom kapljic pomagamo zbrati denar za izgradnjo vodnjakov v državah, kjer primanjkuje pitne vode. Poleg vseh akcij pa smo prodajali tudi knjige Upanje za Ruando. Ruanda je država v Afriki, ki jo je pred leti prizadela državljanska vojna, zato smo z nakupom knjige prispevali za pomoč prebivalcem Ruande. Na prireditvi smo spregovorili tudi o zelo problematični temi, ki se tiče vseh nas in je družben problem in ne stvar posameznika, to je nasilje nad otroki v družini in tudi nasilje na splošno. Dogodek smo posvetili predvsem najšibkejšim žrtvam nasilja, to so otroci. V ta namen smo zbirali tudi sredstva, za otroke, ki so žrtve nasilja v družini. Izkupiček smo podarili Društvu SOS telefona za ženske in otroke – žrtve nasilja- za program »zatočišče za žrtve nasilja«. Zatočišče je varna hiša, kamor se otroci in ženske ki zaradi ogroženosti potrebujejo umik iz nasilne situacije, najpogosteje iz družinskega okolja,lahko umaknejo. Zbran denar bo društvo namenilo otrokom, ki prebivajo v varni hiši za izlete, počitnice, kulturne dogodke,…Kaj se je vse dogajalo?

 • Zapel nam je pevski zborček OŠ Bičevje.
 • Učenci so zaigrali gledališko igrico Godrnjava pika polonica.
 • Predstavitev igre vlog: Mi znamo tudi drugače.
 • Predstavitev Amnesty International Slovenija.
 • Srečelov:
  Srečelov je bil zelo uspešen, prodali smo zelo veliko srečk, s katerim smo zbrali kar velik izkupiček, ki je bil namenjen otrokom – žrtvam nasilja.
 • Kapljica vode:
  Za Unicefovo akcijo smo prodajali kapljice in tako zbirali denar za države brez pitne vode.
 • Združeni za otroke Združeni proti AIDSu:
  Prodajali smo zapestnice in izkupiček gre za sirote, katerih starši so umrli za boleznijo aids.
 • Upanje za Ruando:
  Prodajali smo knjigo Upanje za Ruando, katere izkupiček gre za pomoč prebivalcem Ruande.
 • Modna revija:
  Predstavitev 3 ročno narejenih oblek je bila zelo uspešna. Obleke smo naredili učenci in učitelji OŠ Bičevje ter mladi z mentorico g. Silvi Terbovec iz Zavoda za gluho in naglušno mladino.
 • Dražba oblek ter nakita:
  Dražba je bila zelo uspešna, saj smo prodali ves nakit ter eno obleko. Dve obleki, ki sta ostali, smo se odločili, da podarimo Mladinskemu domu Malči Belič. Izkupiček je namenjen otrokom – žrtvam nasilja v Sloveniji.
 • Delavnica o nasilju nad otroki v družini:
  AIS je vodil delavnico, kjer smo učenci, učitelji in starši razpravljali o problemih v zvezi z nasiljem, kako ukrepati itd.
 • Ples:
  Najbolj pričakovan ples se je dobro izšel. Vsi smo se zabavali skupaj z DJ-em in skupinama Rockolution in The pacemakers.

Dogodek je bil uspešen, saj smo ob zabavi tudi veliko novega spoznali, predvsem pa pomagali pomoči potrebnim.

Predstavitev Ruande

To šolsko leto nas je obiskala med drugimi tudi ga. Jelka, ki nam je predstavila njeno popotovanje po Ruandi. Ruanda je revna država v Afriki, ki jo je pred leti prizadela državljanska vojna. Zaradi državljanske vojne še dandanes trpi mnogo prebivalcev. Prebivalci govorijo njihov ruandski jezik ter francosko. Ruanda je zelo zelena, travnata dežela, ki je velika približno toliko kot Slovenija. Ima deževna in sušna obdobja. Jelka je s skupino popotovala po celi državi, obiskali so glavno mesto Kigali, Goma, Gisenyi, Gikongoro… S skupino so želeli obiskati tudi narodni park ob jezeru Kivu na severu, vendar zaradi težav z vremenom to ni bilo mogoče. V parku prebivajo gorile, ki so značilne za Ruando ter druge tropske živali. Lahko prideš čisto do njih in jih pobožaš, saj so zelo prijazne. Gospa Jelka je odšla v Ruando z namenom, da bi pomagala otrokom iz zatočišča, ki ga vodijo sestre iz Slovenije. Pravi, da so Ruandski otroci izjemno lepi, prijazni, veseli… vedno kadar so videli Jelko so jo pozdravili ter rekli bonbon, foto, saj obožujejo bonbone, Jelka pa je vedno imela polne žepe bonbonov in zelo radi se fotografirajo. Jelka je imela s seboj tudi albume s fotografijami. Pravi, da tam je najbolj poskrbljeno za živino in sicer na prvem mestu je oče, potem mama, živina in nato šele otroci, ki jih veliko umre na ta račun. Na večih fotografijah so otroci, ki so zelo različni, večji, manjši, zato jim je zelo težko določiti starost na prvi pogled. V zatočišču je pomagala sestram pri vsakdanjem delu. Jelka si bo potovanje po Ruandi zavedno zapomnila in ji bo ostalo v spominu, kot nekaj lepših dogodkov iz preteklosti.


ŽIV ŽAV

Bičevski Živ žav je samo ena od dobrodelnih prireditev na naši šoli. Prireditev se, če je le mogoče odvija zunaj na šolskem igrišču in je dostopna vsakomur, ki želi priti. V središču pozornosti je ponavadi pevska skupina, ki zabava navadno kar lepo število plesalcev. Okrog pa se na področju celotnega šolskega igrišča nahajajo razne delavnice. Prav za vsakogar se najde nekaj. Če ste bolj tehničen človek se lahko udeležite fotografske delavnice, če pa imate bolj spretne roke je za vas takoj zraven skupinica ljudi, ki naudušeno ustvarjajo izdelje iz volne in blaga! Spotoma pa si za spomin lahko kupite še kak izdelek, ki je nastal pri likovnem pouku, ali pa pogledate če imamo kaj za vas na “Sejmu bolh” (bolšjem sejmu)! S tem boste darovali še nekaj v dobrodelne namene! Skratka Bičevski Živ žav je prireditev ki vam bo vsekakor ostala v spominu, če že ne boste ne vem kako impresionirani si boste pa sigurno zapomnili neznansko gnečo in veliko hrupa!!! Naprodaj so izdelki, ki jih sami izdelalamo:

 • oblikovanje papirja na ogromno možnih načinov, iz katerega nastajajo pahljače, ladje, zmaji…
 • izdelki iz gline,
 • poslikani svileni izdelki,
 • fotografije,


SEJMI

Druga izmed oblik humanitarnih akcij so sejmi. Sejmi potekajo na hodnikih naše šole v času odmorov in sicer pred kakšnimi posebnimi prazniki in na določeno tematiko (materinski dan, Valentinovo, Božič). Tako se lahko npr. učenci naše šole za materinski dan oskrbijo z lepim darilom za svojo mamo! Obenem pa jih navdaja tudi čudovit občutek, da so naredili plemenito delo in pomagali sočloveku v stiski!

Šolska zadruga in šolska skupnost sta večkrat združili moči in preživeli dan za stojnicami v City Parku, kjer smo prodajali ročne izdelke naših učencev.


PLESI

Ena najbrž najbolj priljubljenih dobrodelnih akcij med otroci so bili plesi! Če se lahko malo pohvalimo, je med otroci okoliških šol že kar splošno znano da je OŠ Bičevje pripravljala najboljše plese na Viču! Na plesih se je vrtela najrazličnejša glasba. Imeli smo celo svojega DJ-ja! Skratka ples je bil odprt za vse, ki so si želeli zabave in dobre glasbe. Naslednjič, ko ga bomo, upamo, spet pripravili, te pričakujemo med nami!!!


UNICEF

Učenci šolske skupnosti smo vključeni tudi v Unicefov krožek, ki je na naši šoli izredno aktiven.Izpeljali smo mnogo akcij kot so delavnice, prodaja Unicefovih izdelkov, projekti kot so »Za drobiž sveta«, obisk švedske kraljice, »Helpmanija«, zbiranje denarja za Darfur (»svet za Darfur«), priključili smo se verigi okoli parlamenta, ter še mnoge druge.

“ZA DROBIŽ SVETA”

Na šoli smo izvedli akcijo zbiranja kovancev in ta denar namenili za Unicefove programe pomoči (pomoč žrtvam cunamija).

“SVET ZA DARFUR”

Prav tako kot projekt »Za drobiž sveta« smo se letos odločili za zbiranje drobiža in tako pomagali prebivalcem Darfurja.

“ZDRUŽENI ZA OTROKE, ZDRUŽENI PROTI AIDSU”

S prodajo zapestnic smo se pridružili svetovni kampaniji za pomoč milijonom otrok, žrtvam aidsa. Osnovni namen kampanije je doseči napredek otrok na štirih ključnih področjih:

 • preprečevanje okužbe z matere na otroka,
 • omogočanje zdravstvene nege
 • preprečevanje novih okužb med mladimi,
 • zaščita in podpora otrok, ki jih je prizadel virus HIV/ aids.

Pridružili smo se prostovoljcem in postali izdelovalci unikatnih punčk iz cunj. S tem storimo nekaj za otroke, ki jih zaradi necepljenosti ogrožajo najpreprostejše otroške bolezni. Vrednost ene punčke je enaka vrednosti cepljenja proti šestim nalezljivim otroškim boleznim za enega otroka. Prodana oz. posvojena punčka iz cunj tako reši otroško življenje v državi v razvoju.

HELPMANIJA

V začetku šol. leta 2005/06 smo začeli na naši šoli projekt Helpmanija. Pobudnici sta bili osnovnošolki Enya Belak in Danaya Marinšek. Skupaj z Unicefom sta zbirali denar za nakup koz za prebivalce v Nigru.

S tem projektom, katerega začetek smo obeležili s prireditvij, smo želeli spodbuditi mlade k večjemu udejstvovanju na humanitarnem področju.

V Mostecu je bil 9. 6. 2006 zaključek projekta. Srečanje sodelujočih osnovnih slovenskih šol je organiziral Unicef. Naša šola je tam organizirala srečelov in zbrala 126 000 SIT.

Na koncu so se nam pridružile še mnoge znane osebe, ki sodelujejo z Unicefom, npr. Milena Zupančič, Vlado Kreslin… Pridružil pa se nam je tudi sam predsednik Slovenije Janez Drnovšek.