Revija otroškega enominutnega filma v organizaciji Saveza društva Naša djeca Hrvatske v Zaboku (9. – 10. 11. 2012)

Ker so učenci OŠ Bičevje pod vodstvom mentoric aktivno sodelovali v projektu »100 ljudi, 100 čudi« in se v sklopu projekta oktobra 2012 tudi udeležili mednarodnega tabora v Poreču, sta bili mentorici skupaj s predstavnico učencev s strani ZPM povabljeni na Delavnice animacije in scenarija, ki so jih izvajale priznane hrvaške voditeljice v Termah Tuhelj.

V okviru projekta čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in Hrvaško je Savez društava Naša djeca Hrvatske razpisal Natečaj za kratke filme otrok in mladine na temo »Život uz granicu / Življenje ob meji«. Na natečaj so svoje filmske izdelke lahko poslali otroci in mladi iz filmskih skupin iz Društev Naša Djeca in Zveze prijateljev mladine, ki so se udeležili projekta kot šolske, filmske in video-skupine iz mest in iz krajev, zajetih v čezmejnem programu IPA.

Namen natečaja sta bila spodbuda in navdih za mlade, kreativne ljudi, da v določeni filmski obliki v eni minuti povedo zgodbo o predsodkih in o različnosti, prijateljstvu, strpnosti in sožitju med otroci in mladimi, ki živijo ob meji med Hrvaško in Slovenijo.

Revija enominutnega filma je bila organizirana v sodelovanju Saveza društava Naša djeca Hrvatske, kot vodilnega partnerja na projektu »Otroci in mladi ne priznajo meja/Djeca i mladi ne priznaju granice« in civilnega društva za kulturo »Gokul« iz Zaboka.

Na Reviji v Zaboku je bilo prikazanih dvajset filmov, ki so na razigran in otroško originalen, a iskren in neposreden način govorili o tem, da prijateljstvo in strpnost ne poznata meja tako med otroci kot tudi med odraslimi ljudmi, ne glede na obstoječe različnosti. Vsi prisotni na Reviji, so tudi sodelovali kot del žirije pri izboru filmov za nagrado,ki jo je podelila publika.

Delavnice animacij ter scenarija so vse tri prisotne navdušile, Revija kratkih filmov otrok pa še dodatno motivirala za načrte, kako bi se tudi na naši šoli lahko lotili izdelave kratkih filmov.