Tako kot nepregledne množice mladih v več kot 2000 krajih po svetu so tudi slovenski učenci in dijaki danes, 15. 3. 2019, pokazali, da jim je mar za okolje ter da zahtevajo, da problematiko podnebnih sprememb resno vzamejo tudi tisti, ki imajo moč odločati. Gibanje, ki ga je sprožila pogumna in odločna švedska najstnica Greta Thunberg, je dejansko postalo globalno. V Sloveniji se je največ mladih zbralo v Ljubljani, osrednje prizorišče dogajanja pa je bil Kongresni trg. Tja se je odpravila skupina učencev naše šole, ki so se predhodno potrudili, da bi bilo njihovo sporočilo jasno in vidno.

Ostali smo se najprej zbrali v učilnicah, si ogledali posnetek Gretinega govora ter v pogovoru izrazili svoje razmišljanje o okolju, prihodnosti našega planeta in kaj za nas pomeni pravočasno ukrepanje – po drugi strani pa, kaj se bo zgodilo, če bodo/bomo o tem problemu le govori(či)li.

Malo pred 12. uro smo se odpravili na šolsko dvorišče, kjer smo podprli akcijo mladih po svetu in njihovo zahtevo po podnebni pravičnosti ter ob 11.50 učenci in učitelji skupaj simbolično združili moči in sklenili krog.