Dan pred kulturnim praznikom smo učenci in učitelji OŠ Bičevje s proslavo obeležili slovenski državni praznik, edinstven v evropskem in svetovnem prostoru. Letos je bila posvečena ravno Prešernovi poeziji, pri čemer so se nekateri učenci podali vsaj nekaj korakov po njegovi poti.

 

 

Voditeljica se je postavila v vlogo gostiteljice literarnega večera, voditelj pa v Prešernove čevlje. Ta je v jeziku prve polovice 19. stoletja spretno predstavil nekaj zanimivosti iz pesnikovega življenja ter povprašal učence in učenke o njihovi ustvarjalnosti.

 

Imeli smo kaj pokazati!

Učenca pevskega zbora sta najprej doživeto zapela dialog iz Prešernove Od železne ceste, nato pa nam je pevski zbor pod mentorstvom ge. Nataše Trdan Zager predstavil upesnjeni izraz pesnikovega domotožja iz prvega od Sonetov nesreče. Celotno podobo so dopolnjevali portreti našega največjega pesnika, ki so jih pod budnim očesom ge. Helene Angelski s svinčnikom narisali četrtošolci.

 

Osmošolci so z go. Olgo Omejc pripravili interpretacijo Povodnega moža.

 

Sodelovali so tudi učenci dramskega krožka in na lastno pobudo pripravili interpretacijo sodobne prepesnitve Povodnega moža, tj. Urško Andreja Rozmana – Roze, v kateri zdolgočaseno lepotico odpelje mladenič na motorju (ki so ga domiselno nadomestili s skirojem), oba pa izgineta v Savi.

 

V času pred proslavo so se učenci drugega in tretjega triletja tudi sami zavzeto posvečali pisanju poezije in prav težko smo med pesmimi izbrali najprimernejše za obeležitev kulturnega praznika. Nekateri mladi pesniki so pesmi predstavili sami, drugi pa so bili bolj zadržani in so za izvedbo te naloge poprosili deklamatorje.


 

Naš literarni gost je ob koncu med občinstvom opazil g. ravnatelja in ga prosil, naj nam tudi sam ob prireditvi nameni nekaj besed.

Dogodek je ob spremljavi ge. Maruše Zabukovec zaokrožil pevski zbor z našo, šolsko himno.